Guldsmed

Guldsmed Håkan Orrling

Född 1971 har designat, tillverkat och distribuerat smycken i över tjugo år. Han började sin karriär 1989 med guldsmedskolan och vidareutbildningen vid designskolan institut för ädelmetall i Köpenhamn. Hans kreativa inspiration var och är fortfarande en smältdegel av tidig hippiekultur, folklore, damien, anarkism & ordning, nu och igår, siddharta, Antinomi, externa och interna expeditioner och Carmen Miranda tutti frutti hattar. Mellan dessa teman blandar vi avsiktlig och irrationalitet, utan avslag på hög standard, skönhet och funktion.

Guldsmeden och smyckesdesignern Håkan Orrling planterade för två decennier sedan ett fröet till ”The Bodhitree” när ateljén artmetall grundades. För varje år har verksamheten växt sig starkare, förgrenats och strävat för att nu slå ut och stå i full blom!

- Jag känner stark hur jag som designer utvecklats, förgrenats och förenats över tid. 


- Att ha en övertygelse och stark tro på att smycken faktiskt kan påverka bäraren har hela tiden motiverat mig till att varken kompromissa eller göra eftergifter. Alla smycken i kollektionen har vuxit fram ur mina egna händer. 


- Drömmar och övertygelse om att bra formgivning skall växa fram genom eftertanke och med hantverksskicklighet! Dessutom skall allt närproduceras och i varje led formas och tillverkas i vår egen ateljé i Helsingborg, säger Håkan Orrling.

En ny spännande men ändå naturlig gren för Bodhitreejewels är lanseringen av en kollektion med klockor. Bodhitree Horology tillför en extra dimension!

Bodhitrees smyckeskollektion har av många beskrivits som en avantgardistisk utveckling av skandinavisk smyckeskultur med internationell klass!

Jag lever i den förvissningen att skönhet och hantverksskicklighet alltid ska gå hand i hand och där också smyckena och klockorna inte enbart utgör ett "statement" utan också verkligen påverkar de som väljer att bära våra smycken och klockor.

Håkan Orrlings engagemang och yrkesskicklighet som designer och guldsmed genomsyrar alla medarbetares syn på - och inställning till det intima samarbetet i ateljen i Helsingborg. Vi är ett engagerat team som jobbar mot samma mål. Något som känns självklart och naturligt.

Håkan Orrling är den andra generationens guldsmed och designer. Håkans pappa var utbildad guldsmed redan på 1950-talet och blev sedan en betydelsefull designer i samarbete med ikonen Hans-Agne Jacobsson där lampor och belysning i viktiga och betydelsefulla offentliga sammanhang stod i självklar fokus.

- Att ha fått förmånen att växa upp i denna inspirerande och kreativa miljö har självklart påverkat mig på ett oerhört positivt sätt!

-Jag har alltid varit övertygad om hur viktigt det är att vara ärlig i sitt skapande - såväl mot sig själv som mot betraktare.

-Jag kan inte och vill inte arbeta med någon eller något som inte känns på riktigt och betydelsefullt. Våra smycken och klockor är betydelsefulla för alla oss som så nära och intensivt arbetar med dem, de är en del av vår familj. Produkterna av våra tankar, idéer och våra själar. Vår största önskan är att de ska bli en lika viktig del av livet hos de som bär våra smycken och klockor som hos oss själva. Även om vi har en bestämd tanke och ett klart budskap bakom varje smycke och klocka, kan de lika väl ge utrymme för egna tolkningar och inspiration till nya tankar och idéer.

När jag tittar på mina arbeten vill jag att de ska tala, vara djärva, ta plats , provocera och förändra traditionerna.

Samtidigt är det ett stort privilegium att designer få vara en del av just de speciella stunderna och traditionerna.

Juveler har alltid varit en del av speciella ögonblick som celebrerats av mänskligheten. Födelse, död, symbolism, talismaner, bröllop etc. Jag kan göra listan lång. Du hittar det i alla kulturer.

Dyrbara stenar och symbolik har alltid Och kommer alltid att locka människan.

Vår loggo ”the Bodhitreejewels crown” är en stiliserad trädkrona. En symbol för liv. En symbol som påminner och får oss att förstå vikten av att goda tankarna förtjänar näring och energi för att ges möjlighet att växa. Tillsammans kan vi göra skillnad.

-Ibland känns hela vår verksamhet som en gåtfull labyrint. Den ställer komplexa frågor men ger oss även överraskande och oanade svar fyllda med nya utmaningar, säger Håkan Orrling.

Välkommen till vår värld!

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.